Αλλαγές στις δομές αλλά και στη λειτουργία της Νέας Δημοκρατίας προανήγγειλε η χθεσινή εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Ενεργοί Πολίτες – Σύγχρονα Διαδραστικά Κόμματα Μία συγκριτική προσέγγιση», του πρώην υπουργού Ευριπίδη Στυλιανίδη.
Το βιβλίο είναι ουσιαστικά μια συγκριτική μελέτη η οποία αναζητά τρόπους ενίσχυσης της συμμετοχής των πολιτών στο γίγνεσθαι των πολιτικών κομμάτων.
Ο αναπληρωτής γραμματέας Νέων Τεχνολογιών κ. Δημήτρης Πτωχός με την ομιλία του στη παρουσίαση του βιβλίου, σηματοδότησε τη μετεξέλιξη της ΝΔ από ένα παραδοσιακό κόμμα της ελληνικής Κεντροδεξιάς σε ένα σύγχρονο ανοιχτό διαδραστικό κόμμα ενεργών πολιτών και επεσήμανε πως το portal της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο και παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες από τον Αντώνη Σαμαρά είναι εφαρμογή της επιστημονικής και πολιτικής πρότασης που έχει καταθέσει ο Ευριπίδης Στυλιανίδης και μέσα από το βιβλίο του.
Αναλυτικά η ομιλία του κ. Δημήτρη Πτωχού:
Το πολίτευμα της δημοκρατίας γεννήθηκε μερικές εκατοντάδες μέτρα από εδώ που καθόμαστε σήμερα.
Γεννήθηκε συνυφασμένο με την «αγορά», τον τόπο συνάθροισης δηλαδή των πολιτών, εκεί που οι πολίτες συζητούσαν τα προβλήματά τους, άκουγαν τις γνώμες των άλλων και μέσα από τον διάλογο επέλεγαν τις λύσεις που τους φαίνονταν καλύτερες.
Με τον τρόπο αυτό, την δημοκρατία την γέννησαν ο λόγος και ο διάλογος.
Από την δημοκρατία εκείνης της εποχής μέχρι την σημερινή της μορφή, τα πράγματα έχουν αλλάξει κατά πολύ .
Στην σημερινή δημοκρατία είναι δύσκολο να βρεθούμε όλοι μαζί στην «αγορά», να ακουστούμε όλοι και να τους ακούσουμε όλους. Η δημόσια συζήτηση γίνεται έτσι μέσα από τους θεσμούς της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας.
Η φωνή των πολιτών είναι η φωνή των αντιπροσώπων τους. Κι όταν οι πολίτες απογοητεύονται από τους αντιπροσώπους τους, τότε η φωνή τους πια δεν ακούγεται.
Kι όσο οι πολίτες αισθάνονται ότι μέσα από τους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς η φωνή τους αδυνατίζει και χάνεται μέχρι να φτάσει στα κέντρα των αποφάσεων, τόσο περισσότερο αισθάνονται θεατές της δημοκρατίας, παρά συμμέτοχοι της.
Οι νέες τεχνολογίες, όμως, γίνονται σήμερα η γέφυρα που μας οδηγεί πίσω εκεί που η δημοκρατία γεννήθηκε: στην δημόσια διαβούλευση, στα σύγχρονα διαδραστικά κόμματα και στους ενεργούς πολίτες.
Αυτήν την νέα πραγματικότητα προσεγγίζει το βιβλίο του Ευριπίδη Στυλιανίδη, που έχω σήμερα την εξαιρετική τιμή να παρουσιάζω.
Ο συγγραφέας, ο οποίος έχει μια μεγάλη ευρωπαϊκή εμπειρία και ανήκει σε μια γενιά Ελλήνων πολιτικών με διεθνείς παραστάσεις, μας παρουσιάζει με έναν τρόπο που είναι ταυτόχρονα επιστημονικά συνεπής και πολιτικά εύληπτος, τις σύγχρονες διαδραστικές δομές των κεντροδεξιών κομμάτων, και όλων των σύγχρονων κομμάτων της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Στο δεύτερο μέρος του έργου του αναλύει διεξοδικά τις δυνατότητες προσαρμογής όλων αυτών των ιδεών και καλών πρακτικών για την εφαρμογή του διαδραστικού κομματικού μοντέλου στην Ελληνική πραγματικότητα. Κάνει συγκεκριμένες προτάσεις, πλήρως τεκμηριωμένες με σαφή στόχευση και ακόμα σαφέστερο τρόπο υλοποίησης. Με το έργο του καταφέρνει να ενημερώσει πλήρως για το ευρωπαϊκό διαδικτυακό γίγνεσθαι, να καταρτίσει, να συγκρίνει , να τοποθετηθεί και κυρίως να μας αφυπνίσει εν όψει των προκλήσεων της εποχής της καινοτομίας.
Έχω την τιμή να μου έχει εμπιστευτεί ο πρόεδρός της Νέα Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, μία θέση στην ομάδα στελεχών, που εργάζεται ακριβώς πάνω στον στόχο να φέρει την Νέα Δημοκρατία στην εποχή της τεχνολογίας και του διαδικτύου.
Ήδη, πριν από λίγες ημέρες παρουσιάσαμε το νέο διαδικτυακό χώρο του κόμματος, το οποίο στο πολύ μικρό διάστημα λειτουργίας του μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των φίλων του διαδικτύου.
Πολλά μέλη και πολίτες συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις που κάνουμε, δημιουργούν τις δικές τους συζητήσεις, καταθέτουν τις απόψεις τους, ψηφίζουν, απαντούν σε ερωτηματολόγια και σιγά σιγά χτίζουν την δική τους διαδικτυακή κοινότητα δημιουργώντας τις προσωπικές τους ιστοσελίδες.
Ο νέος διαδικτυακός χώρος του κόμματος μας αποτελεί στην ουσία την ενσάρκωση των προτάσεων του Ευρυπίδη. Θα μου επιτρέψετε συνοπτικά να αναφέρω κάποιες από τις λειτουργίες και τις ιδιαιτερότητές του με απόλυτο σεβασμό στο χρόνο σας:
1. Σαφής διαχωρισμός της ιδιότητας του φίλου, του μέλους και του στελέχους. Κάθε ιδιότητα αντιστοιχεί σε διαφορετικές δυνατότητες και λειτουργίες μέσα στον διαδικτυακό χώρο.
2. Εθνικό Μητρώο Μελών το οποίο συνεπάγεται ποιοτικότερη δημοκρατία. Η Ν.Δ. διαθέτει ηλεκτρονικά στοιχεία επικοινωνίας και προσωπικού προφίλ προκειμένου να διευκολύνεται τόσο η θεματική όσο και η δημογραφική επεξεργασία των στοιχείων. Στόχος αυτής της υπηρεσίας είναι η υποστήριξη της διαδικασίας λήψης αποφάσεων σχετικά με τις κοινωνικές ομάδες στις οποίες το κόμμα υστερεί καθώς και η αναζήτηση νέων κοινωνικών συμαχιών.
3. Οικονομική διαφάνεια – Υπηρεσία οικονομικής στήριξης – εθελοντικών εισφορών: Πρόκειται για μία καινοτομική υπηρεσία με την βοήθεια της οποίας κάθε μέλος του κόμματος θα μπορεί ηλεκτρονικά να καταβάλει τις συνδρομές του εφάπαξ. Επίσης, θα μπορεί να ανανεώνει την εγγραφή του κάθε φορά που επιθυμεί να συμμετάσχει σε κάποια εσωκομματική διαδικασία ενώ παράλληλα, κάθε πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει οικονομικά το κόμμα εφόσον το επιθυμεί και σύμφωνα πάντα με την ελληνική νομοθεσία.
Τέλος, κάθε μέλος του κόμματος θα προμηθευτεί Ειδική Εκπτωτική Πιστωτική Κάρτα, η οποία μπορεί να του παρέχει φθηνότερες τιμές σε συγκεκριμένο κύκλο επιχειρήσεων ενώ παράλληλα το κόμμα θα εισπράτει ποσοστό επί των κερδών. Η υπηρεσία αυτή αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην διαφάνεια στα οικονομικά του κόμματος.
4. Διαδραστικότητα κομματος-πολίτη: Η διαδραστικότητα κόμματος-πολίτη επιτυγχάνεται μέσα από την διαδικτυακή πλατφόρμα του κόμματος η οποία έχει αναπτυχθεί με τέτοιο τρόπο ώστε κάθε ενεργός πολίτης, είτε με την ιδιότητα του φίλου, είτε με την ιδιοτήτα του μέλους και του στελέχους να έχει τη δυνατότητα να ενημερώνεται, να προτείνει, να ρωτά, να παίρνει απαντήσεις, να ελέγχει, να αξιολογεί και να επικροτεί δράσεις και θέσεις.
Τις βασικές συνισταμένες της διαδραστικότητας στης Νέας Δημοκρατίας με τους πολίτες αποτελούν:
Η σύσταση και λειτουργία μίας ολοκληρωμένης πλατφόρμας διενέργειας ηλεκτρονικών διαλόγων και διαβουλεύσεων. Κάθε δομική μονάδα του κόμματος ή πολίτης μπορεί να προκαλέσει διαβούλευση γύρω από κάποιο θέμα που τον ενδιαφέρει.
Η σύσταση και λειτουργία forum με ποικίλες θεματικές ενότητες
Η διενέργεια διαδικτυακών ψηφοφοριών αναφορικά με τρέχοντα-επίκαιρα ζητήματα
Η συγκέντρωση ηλεκτρονικών υπογραφών για διάφορα κοινωνικά θέματα τα οποία για να αναδειχθούν χρήζουν ευρείας λαϊκής υποστήριξης
Η παρουσία στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης (Facebook, Twitter, Youtube)
Η διενέργεια διαδικτυακού διαλόγου με τον πρόεδρο.
Η γραμματεία προγράμματος θέτει ένα κείμενο βάσης και κάθε πολίτης κάνει τις διευκρινιστικές του ερωτήσεις ή υπερψηφίζει τις ερωτήσεις άλλου συμπολίτη. Οι ερωτήσεις αυτές τίθενται στον πρόεδρο ο οποίος τις απαντά σε προγραμματισμένη διαδικτυακή συνέντευξη δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα σε φίλους του κόμματος να κάνουν σε πραγματικό χρόνο νέες ερωτήσεις.
Η διοργάνωση σε μηνιαίο επίπεδο διαδικτυακού διαλόγου με μέλη του κόμματος γύρω από συγκεκριμένα θέματα οργάνωσης και προγραμματικού λόγου
Η διατήρηση του Blog της ΝΔ
- Εικονική διαδικτυακή οργάνωση: Η νέα διαδικτυακή πύλη της Νέας Δημοκρατίας αποτελείται από μία κεντρική σελίδα υπηρεσιών και 167 micro sites κάθε ένα από τα οποία αντιστοιχεί σε μία δομική μονάδα του κόμματος. Έτσι κάθε τομέας πολιτικής ευθύνης, κάθε γραμματεία, κάθε νομαρχιακή και περιφερειακή οργάνωση έχει την δική της παρουσία στο διαδίκτυο.
Δημιουργούμε με τον τρόπο αυτό μία εικονική διαδικτυακή οργάνωση μέσω της οποίας μπορούμε να διευκολύνουμε τη συνεργασία μας, την επικοινωνίας και συνεπώς την αποδοτικότητά μας. Κάθε δομική μονάδα μπορεί με δική της ευθύνη να αναρτά πολιτικές μελέτες, έρευνες, εκλογικά και πολιτικά αρχεία, σκέψεις, προτάσεις, ειδήσεις και όποια άλλη πληροφορία επιθυμεί παρέχοντας διαβαθμισμένη πρόσβαση σε φίλους και μέλη του κόμματος.
Μπορεί επίσης να διενεργεί τις δικές τις διαβουλεύσεις και συζητήσεις. Παράλληλα, με τον τρόπο αυτό παρέχονται ίσες ευκαιρίες συμμετοχής στη διαμόρφωση παραταξιακής πολιτικής σε άτομα που για λόγους εργασίας, απομακρυσμένης πρόσβασης, υγείας, ειδικής αναπηρίας κ.α παρεμποδίζεται η φυσική τους παρουσία και σύμπραξή τους στις εργασίες του κόμματος.
Τέλος, τα μέλη της κάθε δομικής μονάδας μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πρόσθετες πληροφορίες και εργασίες που αφορούν το αντικείμενο της γραμματείας.
- Η λειτουργία κοινότητας μελών: Η δημιουργία μίας εσωτερικής κοινότητας φίλων και μελών και το πιο καινοτομικό χαρακτηριστικό της νέας διαδικτυακής μας πύλης.
Σε αυτή την εσωτερική κοινότητα, την οποία ονομάζουμε η «δική μου ΝΔ» κάθε πολίτης μπορεί να γίνει μέλος της χωρίς απαραίτητα να είναι μέλος της ΝΔ.
Μπορεί να διατηρεί το δικό του προσωπικό προφίλ, να μοιράζεται με τα υπόλοιπα μέλη της κοινότητας τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του, να ανταλλάσει μηνύματα, φωτογραφίες video και ότι άλλο επιθυμεί, να συμμετέχει σε συζητήσεις, forum και ψηφοφορίες να σχεδιάζει και να υλοποιεί τις δικές του διαβουλεύσεις.
Κάθε μέλος της δικής μου ΝΔ μπορεί να αναζητά και να κάνει φίλους, να δημιουργεί ομάδες προβληματισμού, να σχεδιάζει εκδηλώσεις, να προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσιές του σε κάθε δομική μονάδα του κόμματος, να σχεδιάζει και να υλοποιεί διαδικτυακές καμπάνιες.
Η δική μου ΝΔ αποτελεί στην ουσία ένα δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης αποκλειστικά για φίλους και μέλη της ΝΔ.
Πέρα όμως από τις επιμέρους δράσεις μας, ο βασικός στόχος μας παραμένει ένας: και είναι αυτός που ο Ευριπίδης Στυλιανίδης περιγράφει στο βιβλίο του: να κάνουμε την Νέα Δημοκρατία ένα σύγχρονο διαδραστικό κόμμα, να δώσουμε φωνή στους ενεργούς πολίτες, να κάνουμε την συμμετοχή των μελών της Νέας Δημοκρατίας ουσιαστική, να δημιουργήσουμε ένα νέο ακροατήριο για τις ιδέες μας.
Φίλες και φίλοι θα ήθελα να κλείσω τονίζοντας ότι καμία τεχνολογία όσο προηγμένη και αν είναι δεν μπορεί να λειτουργήσει εάν δεν υπάρχουν κατάλληλοι άνθρωποι να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές που τους παρέχει όπως επίσης καμία ηλεκτρονική διαβούλευση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αξία και την αίσθηση που δημιουργεί στον καθένα μας η φυσική παρουσία στον ίδιο χώρο.
Η χρήση νέων τεχνολογιών στην πολιτική δεν είναι πανάκεια. Η διάδραση, η συμμετοχή και οι ηλεκτρονικές διαβουλεύσεις δεν θα υποκαταστήσουν ποτέ τις μεγάλες ιδέες και τους οραματιστές πολιτικούς.
Παρ’ όλα αυτά η διάδραση του κόμματος με τους πολίτες θα εμπλουτίσει με νέες ιδέες, θα προλάβει λάθη και θα συμβάλει στην προώθηση της δημοκρατίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου