Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Η θέση της ΝΔ για την Κάρτα του Πολίτη



Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας,  Χρήστος Ζώης, ερωτηθείς από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σχετικώς με την πρόθεση του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, να υιοθετήσει την κάρτα του πολίτη στις συναλλαγές με το Δημόσιο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:  

«Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, αξιοποιώντας την εξέλιξη και τις δυνατότητες που παρέχει η τεχνολογία, οφείλει να θέτει στη διάθεση του πολίτη εργαλεία που θα βελτιώσουν την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών και θα τον εξυπηρετούν αποτελεσματικότερα, γρηγορότερα και φθηνότερα.
Εξυπακούεται, ότι αυτή προσπάθεια δεν πρέπει να θέτει σε κίνδυνο ελευθερίες και δικαιώματα, κατοχυρωμένα και εγγυημένα από το Συνταγματικό Νομοθέτη.
Οφείλει, λοιπόν, το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών, όχι απλώς να διαβεβαιώσει ότι θα πράξει το αυτονόητο, ότι δηλ. θα ερωτήσει την Ανεξάρτητη Αρχή για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, αλλά περαιτέρω  να κατανοήσει και τις επιφυλάξεις που εκφράζονται ,τόσο  από ειδικούς επιστήμονες και αφορούν την ασφάλεια των συστημάτων, όσο και από απλούς πολίτες, που δικαιούνται να εκφράζουν  τους φόβους τους,  μπροστά σε κάτι που δεν γνωρίζουν.
Το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, οφείλει να αξιοποιήσει τη διεθνή εμπειρία για να αντιμετωπίσει και να προλάβει ό,τι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ελευθερίες και δικαιώματα των πολιτών και ταυτόχρονα να τους πείσει και να καθησυχάσει τους φόβους  τους.
Και αυτό μπορεί να γίνει μέσα από μία μεταβατική και δοκιμαστική ταυτόχρονα περίοδο, με πιλοτική εφαρμογή της πρότασης του Υπουργείου Εσωτερικών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου