Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Δελτίο τύπου της ΟΝΝΕΔ για το παραεμπόριο

 


Σημεία Επικαιρότητας:
Το παραεμπόριο σκοτώνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Αθήνα, 14 Ιανουαρίου 2011

Ξεκινούν αύριο 15 Ιανουαρίου οι χειμερινές εκπτώσεις στα καταστήματα, μέσα σε ένα κλίμα αβεβαιότητας και οικονομικής δυσχέρειας. Οι Έλληνες λόγω των συνεχών περικοπών απομακρύνθηκαν από τις αγορές, γεγονός που έπληξε ιδιαίτερα τον κλάδο των εμπόρων. Ένα κλάδο που αποτελεί ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και προσφέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Οι ιδιοκτήτες όμως, πέρα από την πιστωτική ασφυξία και τα υψηλά ενοίκια καλούνται να επιβιώσουν και μέσα από μια ακόμη δυσκολότερη συγκυρία που ανθεί στη χώρα μας εξ’ αιτίας της ανεξέλεγκτης εισροής παράνομων μεταναστών.
Το παραεμπόριο αποτελεί σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) τη μεγαλύτερη πληγή απώλειας εσόδων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθιστώντας την αντιμετώπιση του επείγουσα προτεραιότητα. Πιο συγκεκριμένα, ο τζίρος του παραεμπορίου στην Ελλάδα εκτιμάται πως ανέρχεται στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ σε περίοδο έλλειψης εσόδων οι απώλειες για το Κράτος (μέσω ΦΠΑ και άμεσης φορολογίας) εκτιμώνται στα 5 δισεκατομμύρια.
Είναι περισσότερο από προφανές λοιπόν πως η μάστιγα του παράνομου εμπορίου πρέπει να εξαλειφθεί καθώς οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο, μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν ούτε καν στα λειτουργικά έξοδα. Η απουσία ελέγχων από την ελληνική Πολιτεία και η ελλιπής σε αρκετές περιπτώσεις αστυνόμευση, έχουν εξελιχθεί σε οδυνηρούς παράγοντες για την αγορά, η οποία έχει ανάγκη από μέτρα.
Η ελληνική Πολιτεία πρέπει να δράσει άμεσα και βασισμένη σε δύο κεντρικούς άξονες, την αποτροπή και την αστυνόμευση του φαινομένου. Θεωρούμε λοιπόν αναγκαίο να εφαρμοστεί μεγαλύτερος και αυστηρότερος έλεγχος στις πύλες εισόδου των λαθρεμπόρων (λιμάνια, χερσαία σύνορα κλπ) και να γίνεται άμεση καταστροφή των πιθανών ευρημάτων.
Το μεγαλύτερο βάρος όμως πρέπει να πέσει στις ελεγκτικές αρχές οι οποίες οφείλουν να πραγματοποιούν καθημερινούς και αυστηρότερους ελέγχους σε όλο το πιθανό φάσμα πώλησης τους (πεζοδρόμια, δρόμους, πλατείες). Είναι επώδυνο για κάθε κατάστημα να λειτουργεί, την ίδια ώρα που έξω από την είσοδο του πωλούνται απομιμήσεις των εμπορευμάτων του, αμφιβόλου ποιότητας και ασφάλειας.
Καλούμε το αρμόδιο Υπουργείο να διασφαλίσει άμεσα τις αυτονόητες συνθήκες λειτουργίας της αγοράς και παράλληλα τους πολίτες να αντιληφθούν πως βάζοντας ένα τέρμα στο παράνομο εμπόριο θα διασφαλίσουμε χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενισχύοντας παράλληλα τα έσοδα της ελληνικής οικονομίας σε μια περίοδο που τα έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ.

Το αυτονόητο δικαίωμα για εφαρμογή του νόμου, δεν μπορεί να αποτελεί ζητούμενο στις μέρες μας. Η ανοχή πρέπει να είναι μηδενική!


Από το Γραφείο Τύπου της ΟΝΝΕΔ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου