Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Κ.Μητσοτάκης: Άλλος ένας προϋπολογισμός που δε θα εφαρμοστεί!

Ολοκληρώνεται στη Βουλή η συζήτηση του πιο δύσκολου και επίπονου Προϋπολογισμού των τελευταίων δεκαετιών στην σκιά μιας πρωτοφανούς για τη χώρα μας οικονομικής κρίσης. Παρά την κρισιμότητα των περιστάσεων, όσοι συμμετείχαμε σε αυτήν γίναμε ακόμη μια φορά μάρτυρες μιας μονότονης και ατελέσφορης διαδικασίας καθώς όλοι κατά βάθος γνωρίζουμε ότι ο Προϋπολογισμός ουσιαστικά ψηφίζεται για να μην τηρηθεί. Γιατί εάν θέλουμε να δούμε την πραγματικότητα, όλοι οι Προϋπολογισμοί, τουλάχιστον των τελευταίων ετών, έχουν πέσει έξω. Έχουν καταλήξει να μην είναι ένα πλαίσιο δεσμευτικών στόχων για την ελληνική οικονομία αλλά μια έκφραση προσδοκιών και ελπίδων που συχνά μένουν ανεκπλήρωτες.
Μόλις πριν από ένα χρόνο ο πρωθυπουργός δήλωνε ότι ο Προϋπολογισμός του 2010 θα διέφερε ριζικά από τους προηγούμενους. Παρόλα αυτά διαψεύστηκε και ο πρώτος Προϋπολογισμός της κυβέρνησής του αστόχησε εκεί που αστοχούν οι περισσότεροι και αναφέρομαι στα έσοδα όπου υπάρχει μια υστέρηση πάνω από 2 δις ευρώ. Παρά τις εξαιρετικά κρίσιμες συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας είναι σχεδόν προδιαγεγραμμένο ότι και ο Προϋπολογισμός του 2011 δεν θα καταφέρει να φέρει τα προσδοκώμενα έσοδα στα κρατικά ταμεία για τον πολύ απλό λόγο ότι η φοροδιαφυγή ζει και βασιλεύει. Η κυβέρνηση, παρά την περί του αντιθέτου ρητορική της, δεν έχει καταφέρει να ελέγξει αυτή τη διαχρονική γάγγραινα των δημόσιων οικονομικών. Παρά την κατακόρυφη αύξηση των φορολογικών συντελεστών και τη πρωτοφανή φοροεπιδρομή σε όλα τα επίπεδα η κυβέρνηση τελικά κατάφερε το ακατόρθωτο: και να στραγγαλίσει την πραγματική οικονομία και να μην φέρει στα κρατικά ταμεία τα πολυπόθητα έσοδα. Θυμίζω ότι ο πρωθυπουργός, στη λογική του «λεφτά υπάρχουν», δήλωνε προεκλογικά ότι η κυβέρνησή του θα κατάφερνε να συλλέξει 32 δις ανείσπρακτων οφειλών προς το Δημόσιο. Και σε αυτό διαψεύστηκε. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν το πέτυχε αλλά περιορίστηκε σε επικοινωνιακά τεχνάσματα για τον εντοπισμό μεγαλοφοροφυγάδων και επιχείρησε να διαγράψει 24 δις από τα 32 που υποτίθεται ότι θα εισέπραττε.
Όσο η φοροδιαφυγή καλά κρατεί στη χώρα μας τόσο περισσότερο θα απομακρύνεται ο στόχος της εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών. Όσο η κυβέρνηση δεν αποφασίζει βαθιές τομές στο φορολογικό σύστημα όπως η κατάργηση του ΚΒΣ, η απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, η μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις και η καταπολέμηση της διαφθοράς του φοροεισπρακτικού μηχανισμού το αποτέλεσμα των πολιτικών της θα είναι τελικά η μακροχρόνια ύφεση και η ανεργία. Σήμερα, περισσότερο ίσως από ποτέ, η χώρα μας χρειάζεται πολιτικές που θα την εκτινάξουν προς τα πάνω. Πολύ φοβάμαι ότι ο Προϋπολογισμός που καλούμαστε να ψηφίσουμε βυθίζει την οικονομία και την κοινωνία ακόμα περισσότερο προς τα κάτω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου