Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Για πυροτέχνημα μιλάει η Νέα Δημοκρατία


Για «πυροτέχνημα» κάνει η λόγο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε σημερινή ανακοίνωση – απάντηση στην απόφαση του ΠΑΣΟΚ και του πρωθυπουργού προσωπικά για αναθεώρηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση επιχειρεί, και πάλι, να παίξει με εντυπώσεις και πυροτεχνήματα γύρω από τα θέματα της διαφάνειας. Φαίνεται, μάλιστα, να εντάσσει στο παιχνίδι της και το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Και αυτό, την ώρα που ξέρει ότι η όποια νομοθετική πρωτοβουλία ελάχιστα μπορεί να συνεισφέρει, αφού το ζήτημα ρυθμίζεται ασφυκτικά από το Σύνταγμα και καμία αλλαγή στον ισχύοντα νόμο δεν μπορεί να αποδώσει το ζητούμενο, παρά μόνο κατόπιν Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Φαίνεται, έτσι, ότι ο Πρωθυπουργός προτάσσει επικοινωνιακές σκοπιμότητες και το κομματικό συμφέρον του ΠΑΣΟΚ, αντί της ουσίας. Υποβαθμίζει, ταυτόχρονα, μια κορυφαία θεσμική πρωτοβουλία, που είναι ανάγκη να έχει διακομματικό χαρακτήρα.

Για αυτό ακριβώς το σκοπό, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, κατά τη συνάντηση των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Δεκέμβριο του 2009, είχε προτείνει τη συγκρότηση Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, η οποία να επεξεργαστεί νομοθετικές παρεμβάσεις, μέχρι τον Ιούνιο του 2010.

Κατέθεσε, ταυτόχρονα, συγκεκριμένες προτάσεις για την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος, την πάταξη της διαφθοράς και την εμπέδωση της διαφάνειας. Επέμεινε, παράλληλα, ότι η υπόθεση δεν είναι κομματική, αλλά εθνική και ότι η προσπάθεια πρέπει να έχει υπερκομματικό χαρακτήρα ώστε να διασφαλίζει την πιο πλατειά πολιτική και κοινωνική συναίνεση.

Παρά τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού, τίποτε από τα συμφωνηθέντα δεν έγινε, ούτε στο χρόνο που είχε δεσμευτεί, ούτε στη συνέχεια.

Κατόπιν αυτών, η Νέα Δημοκρατία θεωρεί περίεργη, την έως τώρα κυβερνητική ολιγωρία, όσο και τη ξαφνική απόφαση του Πρωθυπουργού να κινηθεί από μόνος του σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση, η Νέα Δημοκρατία θα παρουσιάσει, σε λίγες ημέρες, ολοκληρωμένη πρόταση για το νόμο περί ευθύνης υπουργών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου