Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Ανακοίνωση της ΟΝΝΕΔ σχετικά με τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ και τις εργασιακές σχέσεις

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για άλλη μια φορά απέδειξε το πραγματικό της πρόσωπο με το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή. Χωρίς αίσθημα ευθύνης και με απροκάλυπτη περιφρόνηση προς τον ελληνικό λαό, απαίτησε να ψηφισθεί με τη διαδικασία του «κατεπείγοντος». Με αυτό δεν περιόρισε μονάχα τον επιβεβλημένο δημοκρατικό διάλογο, αλλά έκανε σαφές πως τα όσα ο κ. Παπανδρέου επαγγέλλεται περί συναίνεσης, είναι κενά περιεχομένου.

Αφού επί δεκαετίες, το ΠΑΣΟΚ καταλήστευε μέσω της φορολογίας την επιχειρηματικότητα και τους πολίτες για να προσλαμβάνει στο Δημόσιο τους κομματικούς πελάτες του, τώρα εξαναγκάζεται να σταματήσει. Σήμερα, επιβάλει οριζόντια μέτρα, όπως οι περικοπές στις ΔΕΚΟ. Χωρίς αιτιολογία, χωρίς στοιχειώδη αξιολόγηση αποφασίζει να περικόψει από όλους τους εργαζόμενους ένα μέρος του μισθού τους. Αυτό είναι μια απλοϊκή, αλλά και άδικη λύση. Ανατρέπει τον οικογενειακό προγραμματισμό χιλιάδων οικογενειών. Αντιμετωπίζει ισοπεδωτικά όλους τους εργαζομένους.

- Πρότασή μας είναι η άμεση υιοθέτηση των αρχών της Νέας Δημόσιας Διοίκησης: λογοδοσία, συνεχής αξιολόγηση, αποκέντρωση, μέτρηση αποδοτικότητας. Κάθε ευρώ που δαπανάται, πρέπει να δημιουργεί πρόσθετη αξία, για τον πολίτη - καταναλωτή, για τον χρηματοδότη - φορολογούμενο.Και βέβαια τελικός στόχος παραμένει η απόσυρση του κράτους από κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα.

Πρέπει ακόμη να σταματήσει η παραπληροφόρηση πως το μισθολογικό κόστος καθιστά μη ανταγωνιστική την ελληνική οικονομία. Αυτά, άλλωστε, πρεσβεύει και η ευρωπαϊκή επιτροπή. Με τις νέες ρυθμίσεις της κυβέρνησης, η «δοκιμαστική περίοδος» εργασίας επεκτείνεται στους δώδεκα μήνες και οι απολύσεις θα γίνονται χωρίς προειδοποίηση και χωρίς αποζημίωση. Για εμάς, τους νέους του τόπου, αυτό συνεπάγεται μεγαλύτερη ανασφάλεια, αφού μας καθιστά φτηνό και «ανακυκλούμενο» εργατικό δυναμικό. Από την άλλη μεριά, ο διπλασιασμός του χρόνου που ένας εργαζόμενος μπορεί να είναι απασχολείται σε έμμεσο εργοδότη («ενοικίαση») θα εντείνει τα προβλήματα. Και αυτό γιατί στην Ελλάδα, δεν παρέχονται εγγυήσεις για τη θέση του εργαζομένου σε αυτού του είδους τις συμβάσεις.

- Πρότασή μας είναι η αποκλιμάκωση των ασφαλιστικών εισφορών: έτσι θα τονωθεί η ανταγωνιστικότητα , χωρίς να μειωθούν οι μισθοί. Η αναπτυξιακή επιλογή, η τόνωση της απασχόλησης θα αντισταθμίσει τις μειώσεις. Στρατηγική επιλογή είναι ο συνδυασμός της ασφάλειας και της ευελιξίας. Χρειαζόμαστε μια αγορά εργασίας με κινητικότητα: ευελιξία για χάρη ττων εργαζομένων και όχι ευελιξία των εργαζομένων. Χρειαζόμαστε προστασία του επιπέδου ζωής και του εισοδήματος με πρόνοια για τους ανέργους και τις οικογένειες. Και τέλος, ενεργητικές πολιτικές εργασίας, με βάση τη δια βίου μάθηση, την επανακατάρτιση, το δικαίωμα- υποχρέωση στα προγράμματα απασχόλησης ανέργων.

Οι επιλογές της κυβέρνησης καθημερινά οπισθοδρομούν τη χώρα. Είναι αναγκαίο ένα διαφορετικό μίγμα πολιτικής. Εμείς, ως νέοι άνθρωποι, πιστεύουμε στην Ελλάδα και παλεύουμε για την ανάπτυξη και την ανάκαμψη. Η Ελπίδα είναι στο χέρι μας.
 
http://4oktovriou.blogspot.com/2011/01/blog-post_5351.html#ixzz1CZq88Hyl

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου