Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Νίκος Κωστόπουλος στο Economist – Οι Managers της επόμενης δεκαετίας


Τι θα κάνετε σε δέκα χρόνια για να εξασφαλίσετε τα προς το ζην (What will you be doing for a living in 10 years’ time?), αναρωτιόταν ένα χρόνο πριν στη πρώτη το σελίδα ο Guardian.
Η απάντησή του μοιάζει επίμονα απόλυτη: Οι πιθανότητες είναι να μην κάνετε αυτο που κάνετε τώρα…και αυτό που θα κάνετε μάλλον ακόμα δεν υπάρχει.
Αν το παραπάνω σας φάνηκε σύνθετο φανταστείτε πως είναι Οκτώβριος του 2021 κάθεστε σε ένα τρισδιάστατο γραφείο, σας έχει υποδεχτεί η ρομποτική σας γραμματέας με έτοιμο το decaf espresso , και τρισδιάστατες εικόνες περνούν μπροστά από το τοίχο σας με τη λίστα των καθημερινών υποχρεώσεών σας.
Αν το παραπάνω σκηνικό σας φάνηκε υπεροβολικό, σημειώστε πως οι επικεφαλής των πιο μεγάλων γραφείων διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων, οι ειδικοί επιστήμονες στα θέματα εργασίας καθώς οι πιο διάσημοι αρχιτέκτονες γραφειών συμφωνούν πως σε δέκα χρόνια το περιβάλλον εργασίας θα είναι πολύ πολύ διαφορετικό.
Ποιοι είναι όμως οι πέντε νέοι τύποι Manager που θα κάνουν καριέρα σε δέκα χρόνια σύμφωνα με την έρευνα του Chartered Institute of Personnel and Development;
1.Περιβάλλον Cloud Controller. Κάτι σαν Ελεγκτής Σύννεφων. Επικεφαλής του αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, με σκοπό να ‘κερδίσει” χρόνο για τον πλανήτη, έχοντας ως όπλο την αύξηση της ικανότητας των νεφών να αντανακλούν ηλιακή ακτινοβολία.
2.Τεχνητή νοημοσύνη-Νανοτεχνολογία Μηχανικός για ρομποτική τεχνολογία. Τα ρομπότ θα εκτελούν με χαρακτηριστική ακρίβεια, κάνοντας περιττούς τους χειρούργους.
3.Εκπαίδευση-Κατάρτιση Διαδικτυακοί Δάσκαλοι. Συστηματικά φροντιστήρια μέσα από το διαδίκτυο για την αποτελεσματικότερη διασύνδεση των επιστημών. Σκοπός είναι η επανακατάρτιση να συμβαδίζει εν ευθέτω χρόνω με τις εξελίξεις της τεχνολογίας.
4.Τροφή Επιχειρηματίας-Αγρότης. Καθώς η ζήτηση για βιολογικά και υγιεινά προϊόντα, όπως και η ανάγη για ισόρροπη διατροφή θα αυξάνεται, καθοριστικός θα είναι ο ρόλος χιλιάδων γεωργών που θα πρέπει να είναι ειδικευμένοι στο τομέα της γενετικής.
5.Κοινωνικές Υπηρεσίες Κοινωνικός Λειτουργός. Η Γήρανση του πληθυσμού θα επηρεάσει καθοριστικα την αγορά” της υγεινομικής περίθαλψης, ενώ σημαντική θα είναι η παρέμβαση της τεχνολογίας και σε αυτό το τομέα. Ειδικοί πλοηγοί διαφοροποιούν τη φύση και τη ποιότητα της θεραπείας, συνδέοντας τους ασθενείς με ένα site mapπροκειμένου να μην έχουν προβλήματα μετακίνησης.
Αυτά σε δέκα χρόνια. Αν πάμε όμως λίγο πίσω στο χρόνο και έρθουμε στο…σήμερα θα δούμε πως τα πράγματα δεν είναι τόσο ευοίωνα.
Κυρίως όμως για τους ανέργους, τους ανθρώπους που χάνουν την εργασία τους χωρίς καμία ένδειξη για το πότε και αν θα ξανα-εργαστούν και τι θα κάνουν μέχρι τότε, όσο και για τους εργαζόμενους εκείνους (και είναι πάρα πολλοί) που έχουν κατακυριευτεί από μία επίμονη αβεβαιότητα. Οπως και για τους νέους ανθρώπους, των οποίων η είσοδος στην αγορά εργασίας γίνεται σε απολύτως δύσκολες συνθήκες.
Προσωπικά θα ακολουθούσα τις συμβουλές της Lynda Gratton, καθηγήτρια Μάνατζμεντ του London Business School, η οποία στο τελευταίο της άρθρο στο Harvard Business Review με τίτλο
«Το τέλος του μεσαίου μάνατζερ” αναφέρει:
Βάλε κάτω το μυαλό σου για να σκεφθείς ποιες εξειδικεύσεις είναι σπάνιες και ποιες είναι δύσκολες σε απομιμήσεις, όπως και ποια καριέρα θα είναι η πλέον επιτυχής. Σύμφωνα με τη δική μου έρευνα, για τις επόμενες δεκαετίες, ιδιαίτερα υψηλή αξία θα αποδώσει η κοινωνική επιχειρηματικότητα και η μικρο-επιχειρηματικότητα, όπως και οι επιστήμες για τη ζωή και την υγεία, για την εξοικονόμηση ενέργειας και το coaching». Η χαρισματική αρθρογράφος τελειώνει με το ερώτημα «είσαι, άραγε, επαρκώς “στεγανοποιημένος” γιΆ αυτό το μέλλον;».
Όσο για την Ελλάδα, αυτό που θα βρει το κλειδί της επιτυχίας θα πρέπει να απαντήσει στο εξής απλό ερώτημα: Ποιος θα μας κάνει να παράγουμε;

Ο Νίκος Κωστόπουλος είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων και υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ στη Β Αθηνών

ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ – Στις στήλες του Economist δεν αρθογραφεί οποίος κι οποίος…

http://citizengr.wordpress.com/2012/01/03/7580/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου