Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Ο Νικολόπουλος έξω από τα δόντια: Να σκίσει τα πτυχία του ο “τεχνοκράτης”!


20120112-195618.jpgΤο Olympia.gr ζήτησε από τον Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκο Νικολόπουλο να τοποθετηθεί στο θέμα της κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού καθώς και για το ζήτημα της πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που «κραδαίνει» ο κ. Παπαδήμος ενώ του ζητήσαμε να σχολιάσει το προβοκάρισμα του Κοινωνικού Διαλόγου από τις διαρροές που εμπεριείχαν «εκβιασμούς» και «απειλές» του Μαξίμου.

Όλοι οι Διεθνείς Οργανισμοί και η Επιστημονική Κοινότητα απορρίπτουν τη θέση που επικεντρώνει την ανταγωνιστικότητα στο μισθολογικό κόστος ως απλοϊκή. H Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στην ετήσια έκθεσή της ζητά από την Κυβέρνηση την αντιστροφή της πορείας καταρράκωσης των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων που έφερε ο καταιγισμός των αλλεπάλληλων και άδικων μέτρων λιτότητας, διαπιστώνει ότι μεγάλα τμήματα του πληθυσμού ζουν πλέον σε καθεστώς γενικής ανασφάλειας και διακινδύνευσης ακόμα και βασικών κοινωνικών αγαθών, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα. Κάνει δε λόγο για λήψη μέτρων που όχι μόνο δεν έχουν δημοσιονομικό αντίκρισμα, αλλά αντίθετα επιφέρουν ανεπανόρθωτο κοινωνικό κόστος, όπως η διαρκής μείωση των μισθών και συντάξεων, η ανατροπή των ΣΣΕ η εργασιακή ανασφάλεια, η κατάργηση Κοινωνικών υποδομών κρίσιμων για τη στήριξη της οικογένειας, αλλά και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Για άλλη μια φορά η πρόταση για μείωση των μισθών καθώς και κατάργηση 13ου και 14ου μισθού στον Ιδιωτικό Τομέα είναι εκ προοιμίου αναποτελεσματική. Για άλλη μια φορά μια προτεινόμενη πολιτική δεν «βλέπει» τις άλλες παραμέτρους της Οικονομίας. Τα μέτρα αυτά οδηγούν σε εξαθλίωση μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, διευρύνουν το κοινωνικό χάσμα, διαρρηγνύουν τον κοινωνικό ιστό, και κλονίζουν ανεπανόρθωτα τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Αν υιοθετηθεί αυτή η πρόταση του κ. Παπαδήμου θα έχουμε:
 Κατάρρευση της εσωτερικής ζήτησης.
 Κατάρρευση των εσόδων των Ασφαλιστικών Ταμείων.
 Η μείωση της ζήτησης θα πλήξει τις περισσότερες από τις επιχειρήσεις αφού στηρίζονται σε αυτήν και έτσι θα έχουν ζημιά αντί όφελος.
 Η ύφεση θα βαθύνει, η ανάπτυξη θα απομακρυνθεί.

Αλλά και η συζητούμενη κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον Ιδιωτικό Τομέα είναι αντίθετη με τους άμεσα ενδιαφερόμενους Κοινωνικούς Εταίρους. Τόσο οι Εργαζόμενοι όσο και οι Εργοδότες. Το έργο της μεταβατικής Κυβέρνησης δεν περιλαμβάνει επιβολή λιτότητας με πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Εξαντλήθηκαν τα όρια αντοχής και ανοχής των εργαζομένων, στα 2 χρόνια διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ από επώδυνα μέτρα εντελώς δυσανάλογα και απρόσφορα για τη λύση του προβλήματος της Ελληνικής Οικονομίας και συνιστά αποτυχημένο πείραμα βίαιης προσαρμογής προς τα κάτω των όρων αμοιβής και εργασίας στην Ευρώπη.

Η σωτηρία της πατρίδας είναι ο κύριος στόχος αλλά όχι με μόνο δρόμο τη λιτότητα. Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας ήδη εξετάζει την περίπτωση παραβίασης θεμελιωδών Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας, όπως η 98 ΔΣΕ κ.α. στην Ελλάδα και έχει ενεργοποιήσει ανώτερο κλιμάκιο για την περίπτωση αυτή. Δεν πρέπει να προκαλείται η υπομονή και τα όρια αντοχής της κοινωνίας». Αυτές τις κρίσιμες ώρες είναι επιβεβλημένος ο κοινωνικός διάλογος. Δεν επιτρέπεται κανείς να τον δυναμιτίζει και να τον καθιστά προσχηματικό, αποβλέποντας να εγκλωβισθεί το συνδικαλιστικό κίνημα σε προειλημμένες αποφάσεις.
Αντί ο κ. Παπαδήμος να μελετά την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για μείωση των κατώτατων μισθών καλό και ωφέλιμο θα ήταν να πείσει την Τρόικα για την λάθος συνταγή που προτείνει για άλλη μια φορά και να επιδιώξει να θέσει στην ατζέντα της την άμεση επανεκκίνηση της Οικονομίας, τη στήριξη των επενδύσεων και την ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής Οικονομίας ,μαζί και την εγγύηση της κοινωνικής προστασίας και ασφάλειας, λαμβάνοντας, σοβαρά και έμπρακτα υπόψη τις πραγματικές και επείγουσες ανάγκες της κοινωνίας, με άλλα πιο ουσιαστικά μέτρα. Οι κοινωνικοί εταίροι έχουν επιδείξει μεγάλη υπευθυνότητα με τις κοινές θέσεις και αποφάσεις που έχουν πάρει χάριν της ανάγκης η χώρα και ο λαός να βγει από την οικονομική κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου