Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Γιαννάκου: «Πόσα, ποιάς αξίας και σε ποιά τιμή αγοράστηκαν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα της ΕΚΤ;»


Την ανάγκη αποσαφήνισης του ακριβή αριθμού των ελληνικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), της αξίας τους, αλλά και  της τιμής κτήσης τους,  επεσήμανε με δηλώσεις της η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ κα Μαριέττα Γιαννάκου κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, με αφορμή κοινοβουλευτική της ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές του έτους.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους, η κα. Γιαννάκου τόνισε τα εξής: "Η ΕΚΤ έπαιξε από την αρχή ένα σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες αντιμετώπισης της δημοσιονομικής κρίσης και της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Οι παρεμβάσεις της στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, μπορεί να μην έλυσαν τα προβλήματα αλλά συνέβαλαν ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού των χωρών που βρέθηκαν στο στόχαστρο κερδοσκοπικών επιθέσεων. Παρόλα  αυτά, το τοπίο παραμένει  μέχρι σήμερα θολό σχετικά με τον ακριβή αριθμό ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, την αξία τους αλλά και την τιμή κτήσης τους στη δευτερογενή αγορά ομολόγων. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση να γνωρίζουμε από επίσημη πηγή τον ακριβή αριθμό ελληνικών ομολόγων κατοχής ΕΚΤ, την αξία τους αλλά και την τιμή που αγοράστηκαν στη δευτερογενή αγορά ομολόγων. Μέχρι σήμερα παρακολουθούμε  διεθνώς υπολογισμούς βάσει εκτιμήσεων και όχι επίσημων δεδομένων. Η δημοσιοποίηση των επίσημων στοιχείων  θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ρεαλιστική συζήτηση για την ενδεχόμενη συμμετοχή της ΕΚΤ στις προσπάθειες ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, λαμβάνοντας υπόψη πάντοτε όλες τις παράπλευρες επιπτώσεις μιας τέτοιας κίνησης, λόγω της υψηλής μόχλευσης των κεφαλαίων της ΕΚΤ. Είναι βέβαιο, ότι οποιαδήποτε απόφαση σε αυτό το θέμα θα είναι κατεξοχήν πολιτική και εκεί θα πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας".

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ερώτησή της η κα. Γιαννάκου ζητεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κοινοποιήσει αναλυτικά στοιχεία αναφορικά με τον ακριβή αριθμό ελληνικών ομολόγων και την αξία τους που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ μέσω των παρεμβάσεων της στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, όπως επίσης, και τον αριθμό των ελληνικών κρατικών ομολόγων που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της υπό την μορφή collateral εγγυήσεων των ελληνικών τραπεζών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου