Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2012

Δήμας: Δεν υπάρχει πρόταση εκμετάλλευσης της υποθαλάσσιας περιοχής του Καστελλόριζου


«Στο υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει περιέλθει ρωσική πρόταση για την εκμετάλλευση της υποθαλάσσιας περιοχής του Καστελόριζου» τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας στην απάντηση που έδωσε σε σχετική ερώτηση του τομεάρχη και βουλευτή της ΝΔ Νίκο Νικολόπουλο. «Πολιτική της Ελλάδας είναι η οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές της» επισήμανε ο κ. Δήμας διαμηνύοντας ότι η Ελλάδα «δεν απεμπολεί οποιοδήποτε κυριαρχικό της δικαίωμα και βέβαια η ΑΟΖ δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση από τη θεμελιώδη αυτή αρχή και θέση της εξωτερικής μας πολιτικής». Ο υπουργός Εξωτερικών υπνεθυμίζει ότι «η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας συνιστά μέρος του κοινοτικού κεκτημένου. “Επομένως, ο σεβασμός, η υπογραφή και η κύρωση της Σύμβασης είναι θεμελιώδες στοιχείο της ευρωπαϊκής προοπτικής των υποψηφίων προς ένταξη χωρών, άρα και της Τουρκίας» τόνισε.

Αναφέρθηκε και στο καλό κλίμα των σχέσεων Ελλάδας- Ρωσίας. “Οι σχέσεις μας με τη Ρωσική Ομοσπονδία είναι άριστες και η συνεργασία μας με τη ρωσική πλευρά συνεχής και αδιάλειπτη” δήλωσε και αυτό επιβεβαιώθηκε και κατά την πρόσφατη συνάντησή του με το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Υπουργικής Συνόδου ΟΑΣΕ στο Βίλνιους. “Η δυναμική της συνεργασίας με τη ρωσική πλευρά, κατά την τελευταία περίοδο, επιβεβαιώνεται από τον αριθμό και το επίπεδο των επισκέψεων υψηλών αξιωματούχων, ένθεν και ένθεν».
Ο βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Νικολόπουλος, είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή, στην οποία επικαλούνταν δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία πριν την υπογραφή του Μνημονίου υπήρξε συγκεκριμένη πρόταση της ρωσικής, προς την ελληνική κυβέρνηση, για τη δημιουργία μιας στρατηγικής σχέσης ανάμεσα στις δύο χώρες για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων του Καστελόριζου. Ο βουλευτής καλούσε επίσης το υπουργείο Εξωτερικών να ενημερώσει «γιατί δεν προχωράμε ακόμη και σήμερα στη χάραξη της ελληνικής ΑΟΖ, σεβόμενοι τις διεθνείς συμβάσεις, όπως έχει κάνει, ήδη, η Κύπρος».

http://www.zoomnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου