Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Ηγετική επίσκεψη Σαμαρά στο Ισραήλ



Στο Ισραήλ βρίσκεται για διήμερη επίσκεψη ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς ο οποίος επιχειρεί να προωθήσει τις διεθνείς του σχέσεις και παράλληλα να φιλοτεχνήσει και το ηγετικό του προφίλ και να κερδίσει πόντους στις μετρήσεις ενόψει των εκλογών.

Ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε ήδη με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπεντζαμιν Νετανιάχου, ενώ θα έχει επαφές με τον πρόεδρο, τον υπουργό Εξωτερικών, τον αντιπρόεδρο και υπουργό στρατηγικών υποθέσεων του Ισραήλ.

Με την επίσκεψη αυτή ο πρόεδρος της ΝΔ αρχίζει να ξεδιπλώνει την εξωτερική του πολιτική. Αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις σχέσεις με το Ισραήλ σε μία εποχή που βρίσκεται σε στρατηγική αντιπαράθεση με την Τουρκία. Οι δύο χώρες έχουν κοινό αντίπαλο τον τουρκικό επεκτατισμό στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου όπως φάνηκε και από την απειλητική στάση της Τουρκίας έναντι της Κύπρου μετά την ανακήρυξη της κυπριακής ΑΟΖ και των ερευνών που άρχισαν στον θαλάσσιο χώρο για υδρογονάνθρακες. Ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι η συνεργασία με το Ισραήλ μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να ανακηρύξει την δική της ΑΟΖ, δικαίωμα που απέφυγε να ασκήσει η κυβέρνηση Παπανδρέου. Πέραν αυτού ο πρόεδρος της ΝΔ εκτιμά ότι η συνεργασία μπορεί να αποδειχθεί επωφελής και στον οικονομικό τομέα και στον τουρισμό.

Η συνεργασία με το Ισραήλ ενδεχομένως ενισχύσει την Ελλάδα έναντι της Τουρκίας ωστόσο διακυβεύει τις παραδοσιακά καλές σχέσεις της χώρας με τον αραβικό κόσμο. Ένα επιπλέον όφελος είναι ότι μπορεί να συμβάλει στην βελτίωση των σχέσεων της χώρας μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες στις οποίες επίσης αποδίδει ιδιαίτερη σημασία ο κ. Σαμαράς ειδικά μετά την κρίση που διέρχεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και την διαφαινόμενη γερμανική ηγεμονία. Μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2012 ο ο Μεσσήνιος αρχηγός θα επιδιώξει επισκέψεις στην Ουάσιγκτον και στη Μόσχα!

parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου