Η διαπίστωση αυτή απέχει δραματικά σε σχέση με την ανορθόδοξη και χωρίς σχέδιο επιλογή του καθεστώτος εφεδρείας. Οι χιλιάδες παράνομες προσλήψεις που έκανε η κυβέρνηση Παπανδρέου, παραβιάζοντας τους νόμους που η ίδια ψήφισε, ντύσει μια σειρά από απολύσεις με το περιτύλιγμα της εργασιακής εφεδρείας.
Σήμερα, ως αποτέλεσμα των παράνομων εκείνων προσλήψεων, που εξακολουθούν να προστατεύονται μέσα από άδικες μεθοδεύσεις, χιλιάδες εργαζόμενοι οδηγούνται στην ανεργία και την απόγνωση. Ενώ, την ίδια στιγμή, κρίσιμες υπηρεσίες του Δημοσίου παραλύουν και παραδίδονται στο απόλυτο χάος.
Οι αιτίες αυτής της δυσλειτουργίας, με όρους αποτελεσματικότητας και υψηλής ποιότητας υπηρεσιών, οφείλονται σε μια σειρά από δομικές και συστημικές παθογένειες, αυτού που συχνά αποκαλούμε "επιτελικό κράτος".
Είναι αλήθεια πως η χώρα έχει ανάγκη από ένα μικρό, ευέλικτο και ικανό να υλοποιεί αποφάσεις Κράτος. Ποια είναι όμως τα προβλήματα της κρατικής διοικητικής μηχανής;
- Ο ελληνικός δημόσιος τομέας, η κρατική μηχανή δεν λειτούργησε ποτέ με τα χαρακτηριστικά του ιδιωτικού τομέα: εσωτερικό οργανόγραμμα, επιδιωκόμενοι στόχοι, ανάλυση δυνατών και αδύνατων σημείων (swot analysis), διαχείριση ανθρωπίνων πόρων.Με άλλα λόγια δεν λειτούργησε ποτέ, σύμφωνα με κάποιο διεθνές πρότυπο-best practice, δεν αξιολογήθηκε ποτέ από τους νόμους της ζήτησης και της προσφοράς.
- H επιλογή του ανθρώπινου δυναμικού δεν έγινε ποτέ και σε κανένα επίπεδο με κριτήριο το επίπεδο εξειδίκευσης των γνώσεων των υπαλλήλων. (σε μερικές περιπτώσεις μόνο ειδίκευσης). Η έλλειψη εξειδίκευσης χαμηλώνει τον πήχη και δημιουργεί μια οικονομία “χαμηλής ταχύτητας”.
- Η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού μετά την πρόσληψη δεν έγινε ποτέ από ειδικούς (HR strategic management). Η συνεπαγόμενη έλλειψη αξιοκρατίας είναι ανάλογη με την έλλειψη παραγωγικότητας ενώ προσβάλλει το κοινό αίσθημα, δημιουργώντας άσχημη ψυχολογία στον εργασιακό χώρο, με όποιες συνέπειες στη μείωση της παραγωγικότητας.
Αναντίρρητα η ευρύτερη κρατική μηχανή χρήζει μιας γενικής λειτουργικής αναδιοργάνωσης. Πρωτίστως σε θέματα στρατηγικής διαχείρισης ανθρώπινων πόρων σε συνδυασμό με προγράμματα διαρκούς επιμόρφωσης και εκπαίδευσης για όλα τα επίπεδα και γνωστικά αντικείμενα . Η στελέχωση του δημόσιου τομέα με ένα κατάλληλα καταρτισμένο δυναμικό αποτελεί προαπαιτούμενο για την επανεκκίνηση της κρατικής μηχανής.
Σε κάθε περίπτωση όμως δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως οι δημόσιοι υπάλληλοι ήταν και παραμένουν ένας σημαντικός συντελεστής της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας τόσο σε επίπεδο κατανάλωσης όσο και σε επίπεδο κινητικότητας του χρήματος. Είναι λάθος να απαξιώνεται μια ολόκληρη δημόσια διοίκηση μέσα από μαζικές απολύσεις.
Οι όντως υπεράριθμοι δημόσιοι υπάλληλοι είναι απόρροια μιας ολόκληρης μεταπολιτευτικής νοοτροπίας που αν δεν "τελειώσει", τα φαινόμενα του πελατειακού συστήματος θα επαναλαμβάνονται. Και η Ιστορία επαναλαμβάνεται άλλοτε ως φάρσα και άλλοτε ως τραγωδία.
Ας μην ψάχνουν κάποιοι εξιλαστήρια θύματα. Θύματα και θύτες δεν έχουν προφανώς την ίδια ευθύνη και το παραμύθι του κοινωνικού αυτοματισμού, πως δήθεν ευθύνεται η μία ή η άλλη επαγγελματική ομάδα, πλέον δεν έχει ευήκοα ώτα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου