Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Αρβανιτόπουλος στην Καθημερινή για κυβέρνηση Παπαδήμου και ΑΕΙ...


Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος εξηγεί γιατί η Ν.Δ. στήριξε την κυβέρνηση συνεργασίας

Συνέντευξη στους Γιωργο Π. Τερζη και Αποστολο Λακασα

Η επιλογή Παπαδήμου αποτέλεσε μονόδρομο, σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, εκ των στενών συνεργατών του κ. Αντ. Σαμαρά, κατά τη διάρκεια των κρίσιμων διαπραγματεύσεων που οδήγησαν στην κυβέρνηση συνεργασίας. «Σημασία έχει η άμεση επίτευξη των στόχων για τους οποίους συγκροτήθηκε και όχι η παράταση του βίου της», προσθέτει. Πανεπιστημιακός ο ίδιος, δεν αποκλείει αλλαγές στον νόμο–πλαίσιο για τα ΑΕΙ, αφού όμως –όπως λέει– ο νόμος εφαρμοστεί και δοκιμαστεί στην πράξη. Ταυτόχρονα, υπαινίσσεται ότι παίρνει παράταση η ανακοίνωση του νέου συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ.

– Υπήρξατε εκ των πρωταγωνιστών των δύο πρόσφατων φάσεων της πολιτικής ζωής, διευθυντής του γραφείου του κ. Σαμαρά, όταν η θέση της Ν.Δ. ήταν «εκλογές τώρα», πλέον υπουργός στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Πόσο εύκολη ήταν αυτή η μετάβαση;
– H Ν.Δ., τα δύο χρόνια που πέρασαν, άσκησε υπεύθυνη, εποικοδομητική αντιπολίτευση. Συμφώνησε εξαρχής με τους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής, διαφώνησε όμως με τον τρόπο επίτευξης των στόχων. Με τη συνταγή. Ψήφισε σχεδόν όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές, που αποτελούσαν προγραμματικές μας θέσεις. Ψηφίσαμε 61 από τα 124 νομοσχέδια, πράγμα πρωτοφανές στα κοινοβουλευτικά χρονικά. Η Ν.Δ. ζήτησε εκλογές γιατί με τη λανθασμένη πολιτική που ακολουθούσε η κυβέρνηση οι θυσίες του λαού δεν έπιαναν τόπο. Ηταν μια συνεχής θυσία στον πίθο των Δαναΐδων.

– Και, τελικά, στηρίξατε μια κυβέρνηση συνεργασίας...
– Η καταστροφική έμπνευση του κ. Παπανδρέου να εγείρει θέμα δημοψηφίσματος διαμόρφωσε νέα δεδομένα. Η χώρα απώλεσε και τα τελευταία ψήγματα αξιοπιστίας στη διεθνή κοινότητα, η εγκεκριμένη τότε καταβολή της 6ης δόσης αναιρέθηκε και η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου βρέθηκε στον αέρα. Η επιλογή ήταν μονόδρομος. Ζητήσαμε και πετύχαμε να παραιτηθεί ο κ. Παπανδρέου, να συγκροτηθεί μεταβατική κυβέρνηση υπό τον κ. Παπαδήμο με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και αποστολή, μετά το πέρας της οποίας η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές. Οι εκλογές είναι αναγκαίες προκειμένου να τοποθετηθούν κόμματα και πολίτες στις νέες συνθήκες, που διαφέρουν δραματικά από αυτές του 2009. Σε καιρούς βαθιάς κρίσης, οι εκλογές αποτελούν «δημοκρατική βαλβίδα ασφαλείας» για κάθε κοινωνία.

– Η νέα θέση εκτιμάτε ότι έχει εμπεδωθεί από τη βάση της Ν.Δ.;
– Η Ν.Δ. βάζει πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον. Οι κινήσεις του Αντ. Σαμαρά, που επέφεραν την πτώση της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου και τη συγκρότηση της κυβέρνησης Παπαδήμου, έγιναν με υψηλό αίσθημα εθνικής ευθύνης. Η σταθερή στάση του απέναντι στην περιβόητη «απαίτηση υπογραφής» έδειξε υψηλό αίσθημα εθνικής αξιοπρέπειας. Μια και αναφέρεστε στην κομματική μας βάση, οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. αναγνωρίζουν τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από την ηγεσία σε όλα τα επίπεδα μετά τη βαριά ήττα του 2009. Σε επίπεδο οικονομικής ανασυγκρότησης του κόμματος, ανανέωσης του στελεχικού του δυναμικού, ολοκλήρωσης του κυβερνητικού του προγράμματος και άσκησης υπεύθυνης αντιπολίτευσης. Γι’ αυτό σε δύο χρόνια, το εκλογικό κλίμα αναστράφηκε, το κόμμα έχει εδραιώσει προβάδισμα στην κοινωνία. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι η Ν.Δ. έπρεπε να εγγυηθεί την ευρωπαϊκή προοπτική, να δώσει διέξοδο στο πρόβλημα ακυβερνησίας, αλλά και στον κίνδυνο της εσωτερικής έκρηξης και της εξωτερικής κατάρρευσης.

– Σας ερωτώ, διότι ήταν ορατές διά γυμνού οφθαλμού οι διαφορετικές προσεγγίσεις στελεχών. Αλλοι επέμεναν στο «όχι» του παρελθόντος, άλλοι θεωρούσαν βέλτιστη επιλογή τη στήριξη στην κυβέρνηση.
– Το αντίθετο θα αποτελούσε είδηση. Βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Εν μέσω βαθιάς και πολύπλευρης κρίσης, όλα τα στελέχη εκφράζουν τη βαθιά αγωνία τους και φυσικά τη γνώμη τους. Αυτή είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας.

– Υπήρξαν δημόσιες αντεγκλήσεις...
– Κοιτάξτε, την ευθύνη της τελικής απόφασης την έχει πάντα αυτός που ηγείται. Αυτό που μετράει είναι η τελική απόφαση να υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού και του τόπου. Και δεν νομίζω ότι αμφισβήτησε κανείς, εντός και εκτός κόμματος, ότι η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά υπήρξε επωφελής για τον τόπο. Απέτρεψε εφιαλτικά αδιέξοδα, σταμάτησε την ολισθηρή πορεία μιας κακής κυβέρνησης, έδωσε ανάσες με την εκταμίευση της 6ης δόσης και τη νέα δανειακή σύμβαση και δημιούργησε βάσιμες ελπίδες για κάτι καλύτερο μετά τις εκλογές.

– Τις τελευταίες ημέρες, η Ν.Δ. επιχειρεί να λάβει αποστάσεις από την κυβέρνηση Παπαδήμου ή πάντως από μέτρα που η ίδια δεν στήριξε, και την ίδια στιγμή κορυφαία κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε ανοικτό πόλεμο δηλώσεων. Αποτυπώνεται αυτό στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου;
– Η κυβέρνηση στηρίζεται από κόμματα με καταγεγραμμένες προγραμματικές και πολιτικές διαφορές. Είναι, όμως, επίσης σαφές ότι αυτή η κυβέρνηση καλείται να υλοποιήσει ένα επακριβώς προσδιορισμένο έργο από τα κόμματα που τη στηρίζουν, και σε αυτό είμαστε αφοσιωμένοι όλοι όσοι την απαρτίζουμε. Αυτό ακριβώς το κλίμα αποτυπώνεται και στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου.

Χαρακτήρας και διάρκεια

– Πολλή συζήτηση γίνεται για τον χαρακτήρα και τη διάρκεια του βίου αυτής της κυβέρνησης, ερωτώ: είναι «διαχειριστική» ή «λειτουργική»;
– Αυτή η κυβέρνηση προέκυψε μέσα από ειδικές συνθήκες και αδήριτες πολιτικές αναγκαιότητες. Είναι μια μεταβατική κυβέρνηση, με ειδική αποστολή και περιορισμένη χρονική διάρκεια, που απορρέουν από το πλαίσιο συμφωνίας των κομμάτων που τη στηρίζουν. Σημασία έχει η άμεση επίτευξη των στόχων για τους οποίους συγκροτήθηκε η κυβέρνηση και όχι η παράταση του βίου της.

– Και αν οι εκλογές οδηγήσουν σε μια ακόμη κυβέρνηση συνεργασίας;
– Εμείς, πιστεύουμε ότι στις επόμενες εκλογές θα πετύχουμε αυτοδύναμη πλειοψηφία. Και αυτό εκτιμούμε πως θα είναι η πραγματική λύση του πολιτικού προβλήματος της χώρας. Οχι με όρους «κομματικού πατριωτισμού». Αλλά γιατί πεποίθησή μας είναι πως διαθέτουμε το προγραμματικό πλαίσιο που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Και αυτό μπορεί να αποδώσει μόνον αν εφαρμοστεί ως έχει, χωρίς χρονοτριβή και χωρίς τους αναπόφευκτους συμβιβασμούς που θα συνεπαγόταν η όποια κυβερνητική συνεργασία με άλλα κόμματα, που δεν συμμερίζονται πολλές από τις επιλογές μας.

«Να εφαρμοστεί ο νόμος για τα ΑΕΙ»

– Σχεδιάζεται η τροποποίηση διατάξεων του τελευταίου νόμου–πλαισίου για τα ΑΕΙ; Οι πανεπιστημιακοί ζητούν ο κοσμήτορας να εκλέγεται από τους πανεπιστημιακούς (όπως ο πρύτανης) και η βασική ακαδημαϊκή μονάδα του ΑΕΙ να παραμένει το τμήμα. Ποια είναι η θέση σας;
– Ο νόμος ψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής, κάτι το οποίο φάνταζε αδιανόητο πριν από μερικά χρόνια ή και μήνες ακόμη. Η Ν.Δ. προχώρησε στην υπερψήφιση του νόμου, αν και είχε διαφορετικές προσεγγίσεις σε κάποια άρθρα. Ο νόμος πρέπει πρώτα να εφαρμοστεί και μετά θα δούμε πού υπάρχουν προβλήματα ή αστοχίες και θα γίνουν βελτιώσεις. Θα ήταν παγκόσμια πρωτοτυπία να συζητάμε την τροποποίησή του πριν καν τον εφαρμόσουμε. Κάθε αλλαγή έχει δυσκολίες. Θέλω να τονίσω ότι με διάλογο με την ακαδημαϊκή κοινότητα το υπουργείο θα κάνει ό,τι μπορεί, ώστε να δώσει λύσεις στα λειτουργικά προβλήματα των ΑΕΙ και ο νόμος να εφαρμοστεί χωρίς αναταράξεις.

– Πότε θα ανακοινωθεί το νέο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ;
– Το σύστημα των εισαγωγικών εξετάσεων είναι πολύ σοβαρό θέμα, γιατί καθορίζει ουσιαστικά το μέλλον των νέων. Γι’ αυτό πρέπει να αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη προσοχή. Μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου και την ψήφιση των αντίστοιχων νόμων για το Γενικό και Τεχνολογικό Λύκειο, θα έχουμε όλον το χρόνο να εξετάσουμε το νέο σύστημα, το οποίο εν πάση περιπτώσει δεν θα εφαρμοστεί πριν από το 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου