Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Γ. Παπανικολάου – Στοίχημα για την Ευρώπη η κοινωνική ενσωμάτωση των Ρομά


Στην παρέμβασή του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την κατάσταση των Ρομά στα κράτη μέλη και απευθυνόμενος στην Επίτροπο για θέματα Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας κα. Α. Βασιλείου, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου δήλωσε:
«Ένα από τα πιο σπουδαία ποιήματα του Κωστή Παλαμά, του παγκοσμίως γνωστού Έλληνα ποιητή του ολυμπιακού ύμνου, έχει τίτλο: «Ο δωδεκάλογος του γύφτου». Το ποίημα αυτό είναι ένας ύμνος στην ιδιαιτερότητα της ψυχής των μελών της εθνοτικής ομάδας των Ρομά. Συμβολίζει τον άνθρωπο που δεν υποτάσσεται σε τίποτα, τον άνθρωπο που μετακινείται συνέχεια, που αναζητά διαρκώς ευκαιρίες για να δημιουργήσει κάτι νέο, συμβολίζει τον κοσμοπολίτη.
Στην Ευρώπη του 21ου αιώνα, οι Ρομά αποτελούν, δυστυχώς, μια μειοψηφία συχνά καταπιεσμένη και αποκλεισμένη από τις κοινωνίες και τις κρατικές δομές εντός των οποίων ζει και κινείται. Η ίδια η κοινωνία μας πολλές φορές αγνοεί ή και παραβλέπει τα δικαιώματά τους. Πολύ συχνά τους αντιμετωπίζει με μία άρνηση συνύπαρξης, μία άρνηση η οποία προφανώς προβληματίζει και η οποία διαπιστώνεται και στην στρατηγική που πριν από μερικούς μήνες εγκρίναμε εδώ στο Κοινοβούλιο μας. Με αυτή την στρατηγική, θέτουμε πλέον την ενσωμάτωση των Ρομά ως ενωσιακό στόχο για το 2020.
Ενόψει των εθνικών προγραμμάτων για τους Ρομά, τα οποία αναμένουμε φέτος ως απόρροια αυτού του πλαισίου, η Ευρώπη πρέπει να δει την κοινωνική τους ενσωμάτωση ως ένα μεγάλο στοίχημα, και στο σημείο αυτό, κυρία Επίτροπε, αναμένουμε πρωτοβουλίες από την Επιτροπή. Οφείλουμε έμπρακτα να επιδιώξουμε την εξάλειψη των εις βάρος τους διακρίσεων και να διδαχθούμε από τα στοιχεία εκείνα της ιδιοσυγκρασίας τους που κατατείνουν στην υπέρβαση των εθνικών συνόρων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έλεγε ο πρωταγωνιστής του ποιήματος του Παλαμά το 1907: «Και αν έχουμε πατρίδα, φτάνει αυτή ως εκεί που φτάνει και του ήλιου του βασίλειο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου