Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Προβληματισμός για τις εξελίξεις σε Τίρανα και Σκόπια

Αρ. Πρωτ. 10781/09.02.2011

Προς Υπουργό Εξωτερικών
 
Έντονη ανησυχία και προβληματισμός επικρατούν το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας της ταυτόχρονης πολιτικής κρίσης, που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αλβανία και στο κρατίδιο των Σκοπίων. Η κρίση αυτή, παρόλο που έχει διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά και προϊστορία και στις δυο χώρες, θέτει σε κίνδυνο την γεωπολιτική σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια. Αποτέλεσμα της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί, είναι να παραλύει η ομαλή πολιτική λειτουργία των δυο χωρών,  θέτοντας σε αμφισβήτηση την ευρωπαϊκή προοπτική τους. Η αστάθεια, όμως, αυτή δημιουργεί κινδύνους και εθνικιστικές εξάρσεις.
Μια από τις ανησυχίες, όμως, που υπάρχει είναι η προστασία των δικαιωμάτων των ομογενών που διαμένουν στην περιοχή, καθώς το κλίμα έχει οξυνθεί ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες. Φόβοι, μάλιστα εκφράζονται για πιθανή ροή μεταναστών προς τη χώρα μας, σε περίπτωση που η κατάσταση τεθεί εκτός ελέγχου. Οι εξελίξεις και στις δυο χώρες αποδεικνύουν το πόσο εύθραυστοι είναι οι θεσμοί στις χώρες αυτές. Δεδομένου, του μεγάλου όγκου ομογενών, εκφράζονται φόβοι για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, συνεπώς το αρμόδιο Υπουργείο, μέσω των προξενικών υπηρεσιών οφείλει να μεριμνήσει για την προστασία των δικαιωμάτων τους.
 
Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
 
Έχει προβεί η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου σε έναν σχεδιασμό για τη μέριμνα των δικαιωμάτων των Ελλήνων ομογενών, δεδομένου του έκρυθμου κλίματος που επικρατεί στις γειτονικές χώρες της Αλβανίας και του κρατιδίου των Σκοπίων;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου