Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

"Σαμαρά θα δικαστείς για εσχάτη προδοσία" λέει η ίδια η ΔΑΚΕ!


Του Γιωργου Π. Τερζη

Δοκιμασία για την ηγεσία της Ν.Δ. αποτέλεσε η χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή, 21 βουλευτές αρνήθηκαν να αποδεχθούν τη θέση της για υπερψήφιση της σύμβασης. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς, όπως είχε δηλώσει νωρίτερα από το βήμα της Ολομέλειας, προχώρησε στη μαζικότερη διαγραφή κοινοβουλευτικών στελεχών στην ιστορία του κόμματος – και των 21 βουλευτών, που παραπέμπονται και στην Επιτροπή Δεοντολογίας προς διαγραφή. Παραπέμπεται επίσης και ο κ. Π. Καμμένος, που είχε τις τελευταίες ημέρες πρωταγωνιστικό ρόλο στις ζυμώσεις των γαλάζιων ανταρτών.

Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος αποχωρώντας έκανε λόγο για μία «δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση», βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη κρίση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τις 29 Νοεμβρίου του 2009, όταν και ανέλαβε την ηγεσία της. Η Κ.Ο. περιορίζεται σε 62 βουλευτές, ενώ σε επίπεδο συσχετισμών ο κ. Σαμαράς απώλεσε τη στήριξη κοινοβουλευτικών στελεχών που στάθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πλάι του, όπως οι κ. Κ. Μαρκόπουλος, Δημ. Σταμάτης και πλέον αναζητεί στηρίγματα στους «μετριοπαθείς» και «φιλελεύθερους» του κόμματος. Πρόκειται για κρίσιμη καμπή για την ηγεσία της Ν.Δ., καθώς η χθεσινή μαζική διαφοροποίηση μεταβάλλει –όπως αναγνώριζαν στενοί συνεργάτες του προέδρου- τις εκτιμήσεις για την εκλογική επιρροή του κόμματος και αναδεικνύει την ανάγκη ανασύνθεσης της ηγετικής ομάδας που, πέραν των απωλειών, απεδείχθη αδύναμη να ελέγξει τις αντιδράσεις.

Το αποτέλεσμα καθίσταται περισσότερο οδυνηρό, δεδομένου ότι περίπου μία ώρα πριν από την ψηφοφορία ο κ. Σαμαράς συγκάλεσε τους «αντιδρώντες» σε σύσκεψη, ζητώντας προσωπικά να στηρίξουν την απόφασή του. Το ίδιο μήνυμα «έστελνε» και το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή, με τον οποίο ο κ. Σαμαράς είχε σύντομη συνάντηση, αλλά και ο πρώην γραμματέας κ. Βαγγ. Μεϊμαράκης. Είχαν προηγηθεί οι άκαρπες προσπάθειες που ανέλαβαν ο διευθυντής του γραφείου του Κ. Μπούρας, ο γραμματέας του κόμματος Ανδ. Λυκουρέντζος και ο γραμματέας της Κ.Ο. Κ. Τασούλας.

Αλλαγές σε ηγετική ομάδα

Στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά εμφανίζονταν χθες έντονα ενοχλημένοι, καθώς φέρεται να είχε υποεκτιμηθεί το εύρος της «ανταρσίας». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη Συγγρού οι πληροφορίες ήθελαν τους διαφωνούντες να μην υπερβαίνουν τους τρεις έως πέντε, γεγονός που αποδεικνύει τουλάχιστον έλλειμμα επικοινωνίας μεταξύ Κ.Ο. και ηγεσίας.

Στους διαδρόμους της Βουλής, ο γραμματέας της Κ.Ο. αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος δέχονταν βολές, και όχι μόνον από διαφωνούντες, για την επί μακρόν μη σύγκληση των κομματικών οργάνων, προκειμένου να ενημερωθούν οι βουλευτές. Αν και μερίδα συνεργατών του κ. Σαμαρά έκαναν λόγο για «οργανωμένο σχέδιο», άλλα στελέχη αδυνατούσαν να διακρίνουν κοινά χαρακτηριστικά στους 21 διαγραφέντες.

Εναντι της επίσημης κομματικής αδράνειας, οι αντιδρώντες επέδειξαν μεγάλη κινητικότητα, τις τελευταίες ημέρες, με συνεχείς συσκέψεις και συνεννοήσεις σε πολιτικά γραφεία και κεντρικά ξενοδοχεία τις τελευταίες ημέρες. Οι ζυμώσεις υπήρξαν συνεχείς και δεν αφορούσαν μόνον τη χθεσινή ψηφοφορία, αλλά και τις μετέπειτα πολιτικές κινήσεις τους. Σε κάποιες εξ αυτών συμμετείχε και ο κ. Π. Καμμένος, ο οποίος άφηνε να εννοηθεί ότι θα καθυστερήσει την προγραμματισμένη για τις 19 Φεβρουαρίου ανακοίνωση του νέου κόμματος, σε μία προσπάθεια συντονισμού με τους διαγραφέντες. Συνέφαγε με τον κ. Χρ. Ζώη, ενώ είχε μακρά συνομιλία, πάντοτε μπροστά στα μάτια των δημοσιογράφων, με τον κ. Κ. Μαρκόπουλο.

Πέραν της «στροφής» υπέρ του Μνημονίου, όσοι καταψήφισαν επικαλέστηκαν πολιτικά και οικονομικά επιχειρήματα (αγγλικό δίκαιο, μη βιωσιμότητα χρέους) αλλά και την ισχυρή πίεση των ψηφοφόρων τους. Είναι ενδεικτικό ότι σε μήνυμά της προς τους βουλευτές, η ΔΑΚΕ χαρακτηρίζει «γενίτσαρους» τους κ. Παπαδήμο, Παπανδρέου και Σαμαρά και ζητεί να δικαστούν για «εσχάτη προδοσία».


http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_13/02/2012_472382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου