Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Καθυστερημένα τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης και για τον Πολιτισμό!

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Λακωνίας, κ. Θανάσης Δαβάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ στον Τομέα του Πολιτισμού:


«Τα καθυστερημένα αντανακλαστικά της κυβέρνησης στη πορεία του ΕΣΠΑ και τα νέα δεδομένα στην εκτέλεσή του, έρχονται να δικαιώσουν την κριτική μας και στο Τομέα του Πολιτισμού.


Ενώ η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, άφησε αξιόλογη "παρακαταθήκη" στη σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Τ, που περιελάμβανε υψηλούς ρυθμούς απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων, ώριμα έργα για ένταξη, μεθοδική προετοιμασία και κυρίως ένα απόθεμα της τάξεως των 900 εκατομμυρίων ευρώ, η πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Τ κομπάζει για την ένταξη 300 έργων, που ήταν όμως ώριμα, πολύ πριν η κυβέρνηση "ασχοληθεί " μαζί τους.


Η σημερινή πραγματικότητα είναι, δυστυχώς, τελείως διαφορετική:
Δραματική καθυστέρηση στην εκτέλεση ενταγμένων έργων.
Περικοπές στους προϋπολογισμούς των ενταγμένων έργων.
Απλήρωτοι εργαζόμενοι στα μεγάλα έργα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.
Μεγάλες ελλείψεις στο προσωπικό των κατά τόπους Εφορειών.
Έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, εξαιτίας των περιορισμών του 24μηνου.
Προκήρυξη έργων χωρίς μέριμνα για θέσεις αρχαιολόγων λόγω περικοπών.


Μόλις τον περασμένο Ιανουάριο, εκδόθηκε η υπουργική απόφαση για την αναδιάρθρωση της ειδικής υπηρεσίας Πολιτισμού και Τουρισμού, που ασκεί καθήκοντα ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης σε σειρά επιχειρησιακών προγραμμάτων, ενώ η σύζευξη των δύο τομέων είναι από επιφανειακή έως ανύπαρκτη. Έργα "πολυτελείας" που αυξάνουν τις ανάγκες και τα κόστη συντήρησης και φύλαξης χωρίς ανταπόδοση λόγω μη επισκεψιμότητας.



Συμπέρασμα: η κυβέρνηση ενώ τελμάτωσε τον προνομιακό σε απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων Τομέα του Πολιτισμού, προσπαθεί προκλητικά να καλύψει την εμφανή ανεπάρκειά της με ευφάνταστες κατηγορίες κατά της Νέας Δημοκρατίας. Είναι ώρες για αυτού του είδους τις αντιπαραθέσεις;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου