Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Αναθεώρηση του Συντάγματος μέσω λαϊκής σύμπραξης



Στην ανάγκη δημιουργίας ενός νέου καταστατικού χάρτη της χώρας που να θεσπίζει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, να προκύψει μέσα από τη λαϊκή σύμπραξη και να αντανακλά την βούληση της ελληνικής κοινωνίας αναφέρθηκε ο Αντώνης Σαμαράς, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Αναφέρθηκε επίσης στην τρέχουσα κρίση της Ελλάδας, λέγοντας ότι είναι σύνθετη και πολύπλευρη και δυναμικά επικίνδυνη και δεν αντιμετωπίζεται μονοδιάστατα.
«Η πρότασή μας δεν εξαντλείται μόνο στην οικονομία, αλλά επεκτείνεται και στην πολιτική κρίση», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος θα πρέπει να στοχεύει στην καρδιά της παθογένειας του συστήματος και να δημιουργεί συνθήκες ανατροπών σε όλους τους τομείς της κοινωνίας.
«Με τη διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος που έχει ξεκινήσει με πρωτοβουλία της ΝΔ θέλουμε να μετατρέψουμε την κρίση του πολιτικού συστήματος σε ευκαιρία για να ξεπηδήσει μία θαρραλέα και ρηξικέλευθη πρόταση για τη νέα Ελλάδα», υπογράμμισε.
«Η αναθεώρηση που προτείνει η ΝΔ δεν θα πρέπει να είναι ερήμην της ελληνικής κοινωνίας. Ο καταστατικός χάρτης της χώρας πρέπει να είναι απόρροια της λαϊκής σύμπραξης, να αντανακλά την βούληση της κοινωνικής πλειονότητας», συνέχισε ο κ. Σαμαράς.
Όπως είπε, «η συμμετοχική διαδικασία πρέπει να αποτελέσει το εφαλτήριο για την αποκατάσταση της βαριά τραυματισμένης σχέσης των πολιτών με το πολιτικό σύστημα και τους λειτουργούς του».
Απευθυνόμενος προς τα μέλη της Επιτροπής τα προέτρεψε να «προχωρήσουν σε ρήξεις με κατεστημένες συμπεριφορές και νοοτροπίες και προσωπικά συμφέροντα που θέλουν να γίνουν μόνο τόσες αλλαγές, ώστε να μην αλλάξει τίποτε».
Υποστήριξε ακόμη ότι η επαναπροσέγγιση των πολιτών στην πολιτική ζωή περνά μέσα από την ουσιαστική και όχι τυπική συμμετοχή τους και προσδιόρισε τα πρώτης προτεραιότητας θέματα της επιτροπής, που είναι:
-Ο ρόλος και οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας
-Ο ουσιαστικός διαχωρισμός εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας
-Ο εκλογικός νόμος
-Τα οικονομικά των κομμάτων και του πολιτικού προσωπικού
-Η ποινική ευθύνη υπουργών και βουλευτών
-Η αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης
-Η συμβολή και όχι η αντιπαλότητα του κράτους στην ανάπτυξη της υγιούς ιδιωτικής πρωτοβουλίας και επιχειρηματικότητας.
Ξεκινώντας τη διαδικασία, ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Αβραμόπουλος είπε ότι «αντιμετωπίζουμε το Σύνταγμα ως πλοηγό στην χάραξη αρχών και όχι ως ευκαιριακό άλλοθι για μικροκομματικούς ελιγμούς και αδιέξοδους τακτικισμούς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου