Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2011

Είπαμε ο Δήμας "το έχει" (σε αντίθεση με τον κο Τίποτα!): "Μην ανοίξουμε κουβέντα για το έλλειμμα του 15,6% του 2009 γιατί το πράγμα θα μπερδέψει!"


Τις θέσεις της ΝΔ για τον προϋπολογισμό του 2012 εξέφρασε στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δήμας είπε ότι ο προϋπολογισμός του 2012 είναι αυξημένης αβεβαιότητας, γιατί έχει στόχο να είναι πλεονασματικός όταν: πρώτον, η ύφεση του 2011 είναι τελικώς μεγαλύτερη από αυτή που αρχικώς είχε προβλεφθεί, δεύτερον, το έλλειμμα είναι επίσης αυξημένο και, τρίτον, η ύφεση για το 2012 θα είναι επίσης μεγαλύτερη, κάτι που θα επηρεάσει τα έσοδα από το εξωτερικό και το εσωτερικό.

Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε, ο κ. Δήμας ρώτησε τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο "πως εξελίσσεται το PSI", γιατί η εξέλιξή του θα επηρεάσει και τον προϋπολογισμό, αφού θα υπάρξουν κέρδη από την μείωση των τόκων που θα επιφέρει το "κούρεμα" του χρέους με την προϋπόθεση όμως ότι το PSI θα φθάσει στο 100%.

Ρώτησε ακόμη αν τα ελληνικά ομόλογα που έχει αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο 70% θα μπουν στο "κούρεμα". Σε διαφορετική περίπτωση θα είναι σαν η ΕΚΤ να κερδοσκοπεί πάνω στα ελληνικά ομόλογα, αντί να βοηθά στην ελάφρυνση του χρέους, επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.

Συζήτηση, κατά τις ίδιες πληροφορίες, έγινε και πάνω στην αναφορά του κ. Βενιζέλου ότι υπήρξε μείωση του ελλείμματος από το 15,6% το 2009 στο 9,2% εφέτος. Ο κ. Δήμας αντέταξε ότι καλύτερα να μην ανοίξει αυτή η συζήτηση προς δημιουργία εντυπώσεων, γιατί υπάρχουν και διαφορετικά επιχειρήματα για το πώς οι προηγούμενες κυβερνήσεις διαχειρίστηκαν τα οικονομικά στοιχεία από το 2009 και μετά. 

Τέλος, ο κ. Δήμας είπε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί η καλή εντύπωση που δημιούργησε στο εξωτερικό η μεταβατική κυβέρνηση και η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Λουκά Παπαδήμο για να τονωθεί η αξιοπιστία της χώρας.

dexiextrem.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου