Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Κώστας Ιωαννίδης, Δήμαρχος Βριλησσίων : «Έγκλημα η κατάργηση του Πράσινου Ταμείου!»

Η δημιουργία του πράσινου ταμείου είχε ανακοινωθεί πομπωδώς από την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη. Σε αυτό προβλεπόταν να καταλήγουν τα έσοδα από τους ημιυπαίθριους τα οποία θα αξιοποιούνταν για την υλοποίηση αστικών αναπλάσεων.

Μάλιστα η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ προσέβλεπε στο πράσινο ταμείο, για να καμφθεί η αντισυνταγματικότητα της ρύθμισης για τα αυθαίρετα και τους ημιυπαίθριους. Με τροπολογία που κατέθεσε τελευταία στιγμή στο πλαίσιο του πολυνομοσχεδίου ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος το πράσινο ταμείο παύει να αποτελεί «πράσινο» κουμπαρά, καθώς η διάθεση των πόρων του κατά έτος, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 5% επί του συνόλου των διαθεσίμων του κατά το τέλος του προηγούμενου έτους. Αυτό σημαίνει ότι τα περισσότερα του 5% έσοδα του πράσινου ταμείου καταλήγουν στον κρατικό προϋπολογισμό.

«Με την τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, το 95% των πόρων που εισπράττονται υπέρ του Πράσινου Ταμείου από τις ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους και την τακτοποίηση των αυθαιρέτων και της είσπραξης των προστίμων για περιβαλλοντικά εγκλήματα θα καταλήγει τελικά στον κρατικό προϋπολογισμό. Το ίδιο προφανώς ισχύει και για τους πόρους του Ειδικού Φορέα Δασών που ενσωματώθηκε στο Πράσινο Ταμείο και χρηματοδοτεί τις απαραίτητες ενέργειες για δασική προστασία και διαχείριση» επισημαίνει ο Κώστας Ιωαννίδης Δήμαρχος Βριλησσίων και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔΑ και συνεχίζει: «Δεδομένου ότι μέρος των πόρων που εισπράχθηκαν από τη ρύθμιση των ημιυπαίθριων πρέπει, βάσει σχετικής απόφασης του ΣτΕ, να διατεθεί για αστικές αναπλάσεις και διατήρηση περιβαλλοντικού ισοζυγίου, η νέα ρύθμιση δημιουργεί και σοβαρά ερωτήματα για τη νομιμότητά της. Με τη ρύθμιση δίνεται ένα πρόωρο τέλος στο Πράσινο Ταμείο οι συνέπειες του οποίου αναμφίβολα θα είναι εγκληματικές για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης αφού πλέον χάνουν ένα ακόμα έσοδο που αποτελούσε ανάσα για την δημιουργία χώρων πρασίνου και την ολοκλήρωση απαλλοτρίωσης ήδη δεσμευμένων οικοπέδων στους Δήμους όλης της χώρας».

Πλέον λόγω της κατάργησης του ταμείου που είχε δημιουργηθεί για την πραγματοποίηση έργων ανάπλασης στα αστικά κέντρα με τα έσοδα που εισπράττονται από τα αυθαίρετα και τους ημιυπαίθριους αναμένεται ότι και οι δύο ρυθμίσεις του ΥΠΕΚΑ θα κριθούν αντισυνταγματικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου