Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2011

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ!

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ;


Ερώτηση προς την  Υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων με θέμα: «Επιχείρηση υποβάθμισης της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας & ειδικότερα στην Κοζάνη» υπέβαλε ο Βουλευτής Νομού Κοζάνης και Τομεάρχης Μεταφορών – Επικοινωνιών Και Δικτύων της Νέας Δημοκρατίας Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Αναλυτικά στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:

Στις 18 Μαΐου η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, κυρία Δήμητρα Γεωργακοπούλου –Μπάστα, απέστειλε δύο -απολύτως πανομοιότυπα μεταξύ τους έγγραφα- τόσο στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, όσο και στο Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας.
Τα έγγραφα αυτά αποτελούν προσβολή όχι μόνο για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Δυτικής Μακεδονίας αλλά και για την Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας μας συνολικά.
Η Γενική Γραμματέας ανακοίνωσε ότι οι προτάσεις που κατέθεσαν και τα δύο Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Δυτικής Μακεδονίας, για ένταξή τους στο ΕΣΠΑ 2007-2013 και χρηματοδότησή τους από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα  «Μακεδονίας –Θράκης 2007-2013», τίθενται σε αναστολή!!!
Είναι απορίας άξιο πως προτάσεις για χρηματοδότηση εργαστηριακού και ερευνητικού εξοπλισμού που αποτελούν τόσο για το Πανεπιστήμιο όσο και για το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, κορυφαίες εκπαιδευτικές αλλά και διοικητικές πράξεις, για τις οποίες έχει εργασθεί για δύο χρόνια, σχεδόν το σύνολο του στελεχιακού δυναμικού των Ιδρυμάτων, τυγχάνουν τόσο προσβλητικής αντιμετώπισης.
Είναι εντυπωσιακό ότι και οι δύο προτάσεις που τίθενται σε αναστολή έχουν τύχει απόλυτα θετικής αξιολόγησης.
 Την ίδια στιγμή που η Κοζάνη –και ολόκληρη η Δυτική Μακεδονία- τυγχάνουν αυτής της αντιμετώπισης, σε άλλα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, παρά το γεγονός ότι ξεκίνησαν τη σχετική διαδικασία αργότερα, έχει προχωρήσει η ένταξή τους και βρίσκονται ήδη στη διαδικασία αποπεράτωσης των διαγωνισμών και πληρωμών.
Επίσης η κυρία Γενική Γραμματέας προανήγγειλε την εφαρμογή ενός σχεδίου «Καλλικράτη» για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αιφνιδιάζοντας τους πάντες και προαποφασίζοντας αυθαίρετα ότι τα Τμήματα που λειτουργούν στο Πανεπιστήμιο και στο ΤΕΙ Μακεδονίας θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα βιωσιμότητας, αφήνοντας να ερωτηματικά ακόμα και για τη συνέχιση της λειτουργίας τους. 
Βέβαια μερικές μέρες αργότερα και μετά την αντίδραση φορέων (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, Δήμοι, κτλ) και της τοπικής κοινωνίας, αναγκάστηκε να κάνει το αυτονόητο και να υπογράψει τις εντάξεις.

Κατόπιν αυτών ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κυρία Υπουργός:
  1. Γνωρίζει τις απαράδεκτες και προσβλητικές για το σύνολο της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, αποφάσεις της κας Γενικής Γραμματέως Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας;
  2. Η Γενική Γραμματέας αποφάσισε μόνη ή με καθοδήγηση της πολιτικής ηγεσίας;
  3. Ποια είναι η «μυστική πρόταση» του Υπουργείου σας για τον «Καλλικράτη» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση;
  4. Γιατί αντί να ανακοινώνετε θεσμικά την πρότασή σας, αφήνετε να κυκλοφορούν τέτοια έγραφα που -πέρα από την αναστάτωση που δημιουργούν-, προσβάλλουν το σύνολο της Ακαδημαϊκής κοινότητας της χώρας;
  5. Μετά από πολύ προσπάθεια η Πτολεμαΐδα απέκτησε το τμήμα Μαιευτικής του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Ποιοί είναι οι στόχοι σας για το τμήμα αυτό; Θα δοθεί η χρηματοδότηση που χρειάζεται;
  6. Θα ενεργήσετε άμεσα αποκαθιστώντας το κύρος των Ιδρυμάτων αυτών –τα οποία έχουν αναμφισβήτητη διαχρονική προσφορά στην Εκπαίδευση και την Ανάπτυξη της χώρας-, ή θα αφήσετε να «παραμένουν» ερωτηματικά για τη απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας τους με ολέθριες συνέπειες.
  7. Ποια είναι η θέση σας για το Πανεπιστήμιο και για το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου